Karis Pensionärer

STADGAR FÖR KARIS PENSIONÄRER R.F.

§ 1
Föreningens namn är Karis Pensionärer r.f. och dess hemort är Karis i staden Raseborg.

§ 2
Föreningens språk är svenska och den är neutral i politiska och religiösa frågor.

§ 3
Föreningens syfte är att arbeta för sina medlemmars trivsel och att tillvarata och främja deras allmänna och gemensamma intressen. Sitt syfte förverkligar föreningen genom att:

  1. bevaka sina medlemmars intressen, tillvarata deras rättigheter, stärka deras inflytande lokalt och verka för att deras erfarenheter och kunskaper beaktas i lokalsamhället,

  2. bland sina medlemmar bedriva informationsverksamhet om pensioner och andra förmåner, som beviljas pensionärer av stat och kommun,

  3. för sina medlemmar anordna träffar, samkväm, kurser, föredrag, filmföreställningar, exkursioner, teaterbesök och gruppresor,

  4. organisera hobbygruppsverksamhet för medlemmarna inriktad på bl.a. kultur, motion och social samvaro,

  5. verka som förbindelselänk mellan medlemmarna och stärka samhörighetskänslan och kamratskapet mellan dem.

§ 4
Till föreningen kan ansulta sig personer som uppnått pensionsålder eller annars åtnjuter pension och som är bosatta i eller har anknytning till Karis. Personer som inte åtnjuter pension kan ansluta sig till föreningen som understödande medlemmar. Medlemmarna erlägger till föreningen en årlig avgift, vars storlek fastsälls av höstmötet. Genom enhälligt beslut kan styrelsen kalla en medlem, som gjort föreningen särskilt stora tjänster till hedersordförande eller hedersmedlem av föreningen. Hedersmedlemmar har samma rättigheter som de andra medlemmarna, men är befriade från medlemsavgift till föreningen.


§ 5
Föreningens styrelse väljs på höstmötet. Styrelsens uppgift är att leda föreningens verksamhet i enlighet med dess stadgar och ta iniativ som främjar föreningens verksamhet. Styrelsen består av föreningens ordförande och åtta (8) medlemmar. Ordföranden väljs för följande kalenderår, styrelsemedlemmarna för två kalenderår i sänder.
Av styrelsemedlemmarna är årligen hälften i tur att avgå. Om en styrelsemedlem avgår i förtid, kan fyllnadsval förrättas vid vår- eller höstmötet. Mandattiden för den som väljs i den avgåendes ställe, är då densamma som den avgåendes återstående mandattid.

Styrelsen väljer inom sig viceordförande, sekreterare och kassör samt andra behövliga funktionärer. Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden, viceordföranden eller sekreteraren och är beslutför då minst fem(5) av dess medlemmar är närvarande. Ärendena avgörs med enkel röstövervikt. Då rösterna faller lika, avgör ordförandes åsikt, vid val likväl lotten. Styrelsen måste sammankallas omedelbart, om minst två (2) av dess medlemmar så önskar. Styrelsen skall avge en skriftlig verksamhetsberättelse inklusive bokslut till vårmötet.

§ 6
Föreningens namn tecknas av ordföranden och viceordföranden gemensamt eller av någondera av dessa jämte antingen sekreteraren eller kassören.


§ 7
Föreningen sammanträder årligen till två ordinarie föreningsmöten och vid behov till extra föreningsmöte. De ordinarie mötena är höstmöte och vårmöte. Kallelse till ordinarie föreningsmöte eller extra föreningsmöte skall utfärdas senast 7 dagar före mötet med en annons eller notis i en på orten spridd tidning. Kallelsen publiceras också på föreningens webbplats, och kallelse kan också dessutom skickas per brev eller e-post.

§ 8
Föreningens höstmöte hålls i november. På mötet behandlas följande ärenden:

  1. mötet öppnas

  2. val av ordförande och sekreterare för mötet samt två protokolljusterare och rösträknare

  3. konstaterande att mötet är stadgeenligt sammankallat och beslutfört

  4. fastställande av föredragningslistan

  5. faställande av verksamhetsplan och budget samt medlemsavgifternas storlek för nästa verksamhetsår

  6. behandling av frågor som styrelsen hänskjutit till höstmötet

  7. behandling av ärenden som en medlem skriftligen ha inlämnat till styrelsen för behandling vid höstmötet

  8. val av ordförande för nästa verksamhetsår

  9. val av styrelsemedlemmar för de två (2) följande verksamhetsåren i stället för dem som är i tur att avgå

  10. val av två (2) verksamhetsgranskare och deras suppleanter för nästa verksamhetsår

  11. behandling av eventuella övriga ärenden som nämnts i kallelsen.

§ 9
Föreningens vårmöte hålls i mars. På mötet behandlas följande ärenden:

  1. mötet öppnas

  2. val av ordförande och sekreterare för mötet samt två protokolljusterare och rösträknare

  3. konstaterande att mötet är stadgeenligt sammankallat och beslutfört

  4. fastställande av föredragningslistan

  5. behandling av styrelsens verksamhetsberättelse, bokslut och verksamhetsgranskarnas berättelse

  6. fastställande av verksamhetsberättelsen och bokslutet

  7. beviljande av ansvarsfrihet åt styrelsen

  8. behandling av ärenden som styrelsen hänskjutit till vårmötet

  9. behandling av ärenden som en medlem skriftligen har inlämnat till styrelsen för behandling vid vårmötet

  10. behandling av eventuella övriga ärenden som nämnts i kallelsen.

§ 10
Ärenden som en föreningsmedlem önskar få upptagna vid höstmötet skall skriftligen lämnas in till styrelsen senast inom september. Ärenden som en medlem önskar få upptagna till behandling vid vårmötet skall skriftligen lämnas in till styrelsen senast inom januari.

§ 11
Extra föreningsmöte skall hållas då föreningsmötet så besluter eller styrelsen anser att det finns skäl därtill eller då en tiondedel av föreningens röstberättigade medlemmar kräver det för behandling av ett angivet ärende. I denna anhållan skall uppges de ärenden, som önskas till behandling vid mötet. Styrelsen skall utfärda kallelse till extra föreningsmöte senast 30 dagar efter att anhållan kommit den tillhanda.


§ 12
Föreningens räkenskapsperiod är ett kalenderår. Bokslutet samt styrelsens verksamhetsberättelse skall senat den 15 februari föreläggas verksamhetsgranskarna till granskning, och dessa skall senast den sista februari lämna in sin berättelse till styrelsen.


§ 13
Beslut om ändring av dessa stadgar kan fattas på medlemsmöte med minst två tredjedels majoritet av de angivna rösterna. Förslag till stadgeändring som läggs fram av enskilda medlemmar, skall skriftligen lämnas in till styrelsen inom 30 dagar. Styrelsen kan på sitt möte också själv besluta om att lägga fram förslag om stadgeändring. Förslaget om ändring av stadgarna skall nämnas i möteskallelsen.

§ 14
Föreningen kan upplösas genom beslut fattat på medlemsmöte förutsatt att ett förslag om detta har nämnts i möteskallelsen. För att beslutet skall vara giltigt erfodras två tredjedels majoritet av alla avgivna röster.

Beslutet måste underställas ett följande möte, som skall hållas tidigast tvä veckor och senast två månader efter medlemsmötet. För ett giltigt beslut erfordras även på detta möte två tredjedels majoritet av alla avgivna röster.

I den händelse föreningen upplöses, tillfaller dess eventuella egendom en registrerad förening, stiftelse eller annan juridisk person, som främjar de svenska pensionärernas i Karis intressen och har sin hemort där.

Beslut om detta fattas av det föreningsmöte där upplösningen bekräftas.

§ 15
I övrigt iakttas gällande lagstiftning om föreningar.